2004-12-14 12:56
Autor: Sebastian Wiśniewski (NetCop)
16

AMD i IBM - technologia wytwarzania procesorów

Obrazek AMD i IBM - technologia wytwarzania procesorów

AMD i IBM oficjalnie potwierdzili informacje o rozpoczęciu wykorzystania nowej technologii wytrwarzania tranzystorów zwanej rozciągniętym krzemem. Po raz pierwszy AMD zastosowało ją w procesie produkcyjnym 0.13µ w procesorach AMD Athlon 64 FX-55 uzyskując taktowanie 2.6GHz. Połączenie technologii 0.09µ SOI i rozciągniętego krzemu przyniesie do 24% wzrostu wydajności przy tym samym poziomie poboru mocy. Wszystkie nowe Athlony 64 jak i procesory dwurdzeniowe mają być wytwarzane w tej technologii. W praktyce przyniesie to możliwość podniesienia taktowania procesorów AMD do 3.0GHz bez zwiększenia ilości wydzielanego ciepła.

źródło: X-Bit



Komentowanie dostępne jest tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych czytelnik serwisu IN4.pl.